Hästböcker – en viktig del i hästintresserade barns vardag

Alla som älskar hästar har nog någon gång stött på någon form av bok eller novell som handlar om hästar, ridning och stallvärlden. För många är det en viktig del av livet.

 

id1

Tyvärr uppmärksammas inte litteratur som handlar om hästliv på samma sätt som annan barn- och ungdomslitteratur. Detta trots att det finns så många bra hästböcker. Viktigt att komma ihåg är ju även att hästböckerna såklart också avhandlar andra ämnen än hästar. Precis som i andra böcker som riktar sig till ungdomar tar även böcker om hästar och ridning upp viktiga ämnen såsom kärlek, vänskap, familjerelationer och hur det kan vara att vara tonåring på väg mot vuxenlivet. Precis som andra berättelser kan de vara utbildande och lärorika för alla barn i en viss ålder – men sedan är det ju självklart ett plus om man också tycker om hästar och den värld som förknippas med dem.

För många kan det dock vara lika intressant att läsa om hästar och ridning som att vara i stallet och rida själv. Ofta kan det vara ett bra substitut för de som inte kan rida eller umgås med hästar varje dag. Det ska också poängteras att hästintresserade barn och ungdomar ofta kan lära sig en hel del endast genom att läsa om detta ämne. Den här typen av böcker innehåller mycket fakta om hästar och hanteringen av dem och kan till och med ge konkreta råd om hur man som ryttare bör hantera vissa situationer – till exempel hur man ska bete sig när man är på en tävlingsplats eller när man rider ut i en större grupp.

Det finns dessutom massor av böcker om hästar som är helt och fullt faktabaserade. Detta är riktiga läroböcker och de har inte några som helst skönlitterära drag. Faktaböcker som rör hästliv har vanligtvis olika inriktningar. Författaren har koncentrerat sig på en enda sak för att kunna tillhandahålla läsaren med så mycket kunskap som möjligt. Alltså kan man lära sig allt man någonsin velat veta om hoppning, inridning av häst, körning och mycket, mycket mer.