Tips på bra hästböcker

Bra böcker som handlar om hästar och hästliv finns det gott om. Här nedan följer tips på några som är bra.

Man kan nästan inte tala om hästböcker utan att nämna klassikern Black Beauty. Det är helt enkelt hästboken ut över alla andra hästböcker. Boken som är skriven av Anna Sewell utgavs redan 1877 men har överlevt ett århundrade av läsningar. Man får följa den svarta hingsten som kallas Black Beauty genom hans liv där han möter en rad olika öden och sköts och underhålls av flera olika ägare – vissa av dem är bra medan andra är mindre bra. Boken är spännande och positiv men stundtals också sorglig.

id7

En svensk författare som gjort succé med sina böcker om hästar och ridning är Lisbeth Panke. Hennes böcker centreras kring en ung flicka, Britta, och hennes häst Silver. Detta ekipage stöter på en hel del roliga upptåg, tävlingar, utmaningar men också ruggiga äventyr under berättelsernas gång. Totalt finns det 14 böcker om Britta och hennes upplevelser på hästryggen.

En annan svart hingst har också gjort ett stort avtryck i hästböckernas historia. Walter Farleys berättelse om Svarta hingsten och den amerikanske pojken Alec som blir strandsatta tillsammans på en öde ö efter ett skeppsbrott har fångat många hästälskande ungdomar världen över. Den speciella vänskap som formas mellan pojken och hästen överspeglar allt annat och de följs sedan åt under olika utmaningar i livet.

id6

Två fantastiska hästböcker som under en tid gavs ut i Sverige av Pollux bokklubb, är Älskade Dunder och Över alla hinder. Boken Dunder handlar om en bråkig galopphäst som tillslut börjar tävlas och med sin nya ryttarinna i sadeln gör han stor succé. Över alla hinder handlar om Miranda som tvingas bo i en tråkig småstad då hennes föräldrar alltid är ute och reser och inte kan ta hand om henne. I denna stad hittar hon dock först en fantastiska häst och sedan även en minst lika fantastisk kille.

Detta är bara en bråkdel av alla de fantastiska hästböcker som finns där ute på marknaden men förhoppningsvis kan de inspirera någon till ytterligare läsning.