Ridsport under OS i Rio

Nyligen gick OS i Rio av stapeln och Sverige hade 14 stycken atleter som tävlande inom ridsporten. håll dig uppdaterad under OS i Rio och andra stora ridtävlingar genom exempelvis bloggar, tidningar och radio. I detta inlägg får du ett sammanställning av hur det gick i OS för Sveriges del och vilka länder som kammade hem medaljerna. Av de svenska OS-hoppen var det hoppryttaren Peder Fredricson som lyckades bäst. I den individuella hoppningen tog han och hästen All in ett silver. Vann före Fredricson gjorde britten Nick Skelton. Bronsplatsen knep kanadensaren Eric Lamaze.

Medaljförhoppningarna inför OS

1200px-peder_fredricsonInför OS i Rio låg de svenska medaljhoppen främst hos fälttävlanslaget. Sveriges förbundskapten sa inför OS att den individuella toppen har blivit bredare och därmed var det även svårare för de svenska tävlande att ta en medalj. Inför OS var det därför laget som kapten Staffan Lidbeck fokuserade på. Han trodde på att Tyskland skulle komma att ta hem guldet men att placeringarna därefter var mer öppna. Så här med facit i hand vet vi att guldet i fälttävlan gick till Frankrike och att Tyskland kom på en andra plats. Bronset tog Australien. Sverige slutade först på en elfte plats med laget som bestod av Linus Svennerstål, Sara Algotsson Ostholt, Linda Algotsson och Frida Andersén. Trots att Sverige inte knep någon medalj i fälttävlan var det ändå roligt och mysigt att se tävlingen. Kanske berodde en del på den nyinköpta soffan. Inför OS tänkte jag nämligen att jag skulle se OS från en ny soffa. Min gamla var minst sagt utsliten och den nya är både snygg och väldigt bekväm.

Svenska Ridsportförbundet med kaptenen Staffan Lidbeck trodde alltså att det var fälttävlanslaget som hade de största chanserna till medalj. Vi vet att den som knep medaljen var hoppryttaren Peder Fredricson. Han föddes i Flen 1972 och har i sin långa karriär tagit hem flera segrar. Fredricson började att hoppa i fälttävlan men gick senare över till banhoppning. Han är en av få som tävlat i både fälttävlan och hoppning i OS och VM. Förutom silvret vid OS i Rio har han ytterligare ett silver från OS i Aten 2004. I laget från 2004 ingick bland andra även Malin Baryard-Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson. Baryard-Johnsson slutade på en 49:e plats i kvalificeringen till banhoppningsfinalen, strax efter Bengtsson. I årets laghoppningsfinal slutade Sverige på en tiondeplats i andra omhoppningsomgången. DTyskland vann dressyren och tog därmed hem guldet. I den individuella dressyren var det istället britten Dujardin som fick guldet. Sveriges bästa resultat i den individuella dressyren blev Tinne Vilhelmson Silfvén på en åttonde plats.