Därför älskar vi hästböcker

 

Hästböcker är en av litteraturgenrerna som lockar allra flest läsare. Främst är det bland de yngre som hästböckerna hittar sin mest hängivna läsekrets. Runt om i världen sitter både flickor och pojkar med näsan i böcker om livet i stallet med allt vad det innebär eller diskuterar verket i bokcirklar. Under flera generationer har just hästböcker fortsatt att vara kommersiellt framgångsrika med läsare från många olika bakgrunder – och det är en tendens som inte ser ut att avta. Många har försökt föra över framgångsreceptet till andra arenor, men det har ändå varit svårt att upprepa samma succé på beställning. Så vad är det egentligen som gör att böcker om hästar utövar en så stark dragningskraft?

Antique books over a wooden luxury table. Defocused bookshelf on the back and a small metal horse head. Reflection on table.

En viktig faktor lär vara hästböckernas möjlighet till identifikation. Tusentals ungdomar bara i Sverige har hästar som största intresse. De lägger otaliga timmar varje vecka på att sköta om hästen, rida eller umgås med kompisar i stallet. Hästböcker blir ett sätt att få uppleva en välbekant miljö – men med ännu mer dramatiska intriger. Mönstret går igen i andra länder med en liknande stallkultur. Ett skäl till hästböckernas till synes omåttliga popularitet är därför att det ger ungdomar en chans att få läsa böcker iscensatta i deras egen värld.

Andra har inte möjlighet att få uppleva livet i stallet – men önskar att de fick det. Här fyller hästböckerna en annan funktion. Den ger läsaren en chans att få drömma fritt om hur det kan gå till när det finns praktiska och ekonomiska möjligheter att få sköta om en häst eller att få uppleva de där äventyren som romanfigurerna alltid gör. Överlag har romanen en viktig roll i att ge läsaren möjlighet att fly verkligheten en stund och det gör hästböcker till ett utmärkt alternativ med dess händelserika handlingar med tonvikt på relationer och andra tankar som upptar ungdomars liv. Medan vissa drömmer om att få en egen häst en dag drömmer andra om ett nytt kök. Det kan du hitta på buildor.se.

Ett exempel på en författare som har lyckats i hästboksgenren är Elyne Mitchell. Hon var en australiensisk författare som under 1900-talet kom med flera populära verk. Hon skilde sig åt från många andra kreatörer genom att fokusera på vildhästar. Det gav hennes böcker ytterligare en aspekt av att få drömma sig bort till en fiktiv värld.