Inger Frimansson

För den hästintresserade så är hästböcker en viktig del i ungdomars liv. Alla kanske inte har råd med en egen häst eller har möjlighet till att ha en sköthäst och då kan en bra hästbok täcka lite av avsaknaden. Att få läsa hästböcker ger även en mer fördjupning och kunskap både inom ridning och hästarnas beteende, vilket kan gynna ungdomen när det sen är dags för att börja på antingen ridskola eller köpa en egen häst. I böckernas värld får de unga drömma sig bort om ett annat liv och samtidigt bilda sig en egen uppfattning om vad dom vill ha här i livet.

Skriver alla möjliga genrer

Beautiful young woman reading book with horse, against green of summer park.

Inger Frimansson är en författare som täcker många olika kategorier inom författarskapet och har skrivit allt ifrån hästböcker till thrillers. Hennes böcker handlar mycket om vänner, stallet, relationer och livet i skolan vilket gör att många yngre ungdomar känner igen sig i hennes böcker. När bästa ungdomsboken röstades fram vann flera av hennes böcker i olika åldersklasser, men de alla var med i hästkategorin. De första böckerna Inger Frimansson skrev var deckare för vuxna som även de har uppmärksammats då de innehåller både svek, kärlek, skuld och även personlig utveckling. Hennes stora genombrott var år 1989 med romanen: God natt min älskade som dessutom utsågs till Årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. År 2005 kom äntligen fortsättningen på romanen och den fick namnet: God natt, min älskade: Skuggan i vattnet, som även den tog hem priset som Årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin samma år som den kom ut. Det var nämligen inte fören på senare år som Inger Frimansson började skriva böcker som riktade sig mot ungdomar och framförallt om livet i stallet och i skolan.

En konst att skriva i olika kategorier

Att kunna skriva i flera olika kategorier och även till olika åldrar är inte varje författare som klarar av att göra. Inger Frimansson klarar det galant och började med deckare, noveller och romaner. Två av hennes romaner varav en var en uppföljare till den första, vann samma pris Årets bästa svenska kriminalroman som delas ut av Svenska Deckarakademin. På senare år har därmed Ingrer Frimansson skrivit mer böcker som riktar sig mot ungdomar och framförallt hästtjejer. Att ungdomar ska kunna relatera inte bara till hästlivet utan även till det vardagliga livet är ett viktigt inslag i böckerna. Läsarna får ta del av både vänskap, svek, stallet och även hur det är i skolan för karaktärerna. Det är viktiga pusselbitar som behöver tas upp i en bok för att som ungdom kunna relatera till det liv som karaktärerna i böckerna har. Det är en konst att kunna skriva till i princip alla människor och samtidigt tilltala alla och det är just därför Inger Frimansson kammat hem inte en utan två priser.