Lin Hallberg

Lin Hallberg är ett välkänt namn för alla som tycker om hästböcker. Det är nämligen framförallt genom att skriva hästböcker för barn och ungdomar som Lin Hallberg har gjort ett namn för sig själv som författare, även om hon också har skrivit barn- och ungdomsböcker i andra genrer. Några av hennes mest kända bokserier om hästar är de om hästen Sigge och de om Rackastallet.

Hallberg debuterade som författare år 1996 med boken Robots chans. Sedan dess har hon skrivit ytterligare drygt 60 böcker, en imponerande produktion som blir desto mer imponerande då man betänker att många av hennes böcker har hamnat på Bokjuryns lista över årets bästa barn- och ungdomsböcker.

Hallberg föddes år 1956 i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Hon har alltid närt ett intresse för och en kärlek till djur, något som först yttrade sig i form av ett nära band till grannarnas hundar. Snart började dock djurintresset ta den mer specifika formen av ett rid- och hästintresse, och Hallberg började gå på ridskola på Djurgården. När hon var tolv år fick hon sin egen häst, och hästen, stallet och kompisarna där förblev en mycket stor del av Hallbergs liv genom hela skolgången.Lin_Hallberg_2009-08-27

Det är dock inte bara ridningen som har följt med Hallberg sedan hennes uppväxt, utan också drömmen om att skriva böcker. Redan som liten skrev Hallberg pjäser, som sedan spelades upp under skolklassens ”roliga timmen”. Dessa båda intressen från barndomen sammanföll så till slut år 1996, när Hallbergs första hästbok kom ut, och de visade sig vara en lyckad kombination. Självklart har mycket av hennes egna erfarenheter under hennes uppväxt påverkat innehållet i böckerna hon skriver. Rackastallet är till exempel inspirerat av det stall där Hallberg hade sin första häst, och platser och personer i böckerna om stallet har ofta direkta motsvarigheter i verkligheten.  Också böckerna om Robot innehåller vissa självbiografiska inslag.

Om du läste Lin Hallbergs böcker under din uppväxt, eller har en son eller dotter som älskar böckerna idag, kan en perfekt present vara en t-shirt med tryck med en bild på Sigge eller någon annan av hästarna i Hallbergs böcker. Du kan enkelt skapa sådana t-shirts på Medtryck.com.