Dressyr

I stall råder det ofta delade meningar om vad som är roligast, dressyr eller hoppning. Medan de hoppintresserade unga ryttarna drömmer om fartfyllda klasser med höga hinder, funderar de dressyrintresserade på samlingar och avancerade moment i de högsta dressyrklasserna. Många av dem kommer att tappa intresset längs med vägen och är inte beredda att lägga ner det hårda arbete som krävs. Några kommer att göra det och förhoppningsvis också komma så högt upp i klasserna som de drömmer om. Det är mäktigt att som åskådare se ett samspelt ekipage rida ett Grand Prix-program, ännu mäktigare är känslan att som ryttare få uppleva framgångarna och slutligen nå sitt mål.

Rörelser i den högre skolan

De flesta seriösa ryttare, oavsett nivå, lär sig att rida de tre gångarterna skritt, trav och galopp men även de grundläggande dressyrmomenten som till exempel bak- och framdelsvändning, skolorna öppna och sluta, skänkelvikning och ryggning. De som rider svåra klasser, Intermediare och Grand Prix måste behärska passage, piaff och piruetter. För att få En inblick i dressyrens svåraste moment, ballotad, courbette, croupade, levad, kapriol och pesad, krävs ett besök på antingen Spanska ridskolan i Wien eller Cadre Noir i franska Saumur. Det är de enda ställena där dessa avancerade rörelser, som ställer stora krav på såväl hästar som ryttare, tränas och visas.

Varierad träning är bra träning

Sverige har haft och har många framgångsrika dressyrryttare på hög nivå. Jan Brink, Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfven är välkända för de flesta. En mycket välmeriterad svensk dressyrryttarinna är Ulla Håkansson. Och det är inte bara hennes gedigna medaljskörd som är intressant. Vid 79 års ålder tävlar hon fortfarande på högsta nivå. Ulla Håkansson är dessutom en stor förespråkare av att träna dressyr ute i skog och mark, något hon gör så gott som uteslutande med sina hästar. Hon tror att hästarna tycker att den träningsmiljön är roligare än att ständigt gå på fyrkantsspåret. Med tanke på hennes långa framgångsrika karriär ligger det säkerligen mycket i det hon säger.