Böcker för dig som vill börja rida

Använda böcker för att lära sig att rida, är det verkligen möjligt?

Det enkla svaret på den frågan är ja, det är fullt möjligt att lära sig att rida med hjälp av böcker. Du kan lära dig att baka en studenttårta med hjälp av en receptbok, så varför skulle du inte kunna lära dig att rida? Naturligtvis krävs det också att man har möjlighet att träna i praktiken, men genom att i teorin lära sig hur man rider kommer det att gå snabbare och man kommer att lära sig betydligt mer. Med hjälp av ”lär-dig-rida” böcker får man mängder med information som man kanske annars hade fått vänta på att lära sig, t.ex. genom teorilektionerna på ridskolan. Bland annat kan man läsa om i vilken position man ska sitta, hur man ska hålla tyglarna, hur långa stigbyglarna ska vara och hur man ska använda sig av skänklarna. Det finns en hel uppsjö av bra och roliga böcker som man kan använda sig av och här är våra absolut bästa tips.

Börja rida – av Erika Palmquist: I boken ”Börja rida” får du lära dig allt om hästen och ryttaren. Med hjälp av vackert illustrerade bilder får du även information om hästens utrustning och vilken utrustning du som ryttare kommer att behöva. Boken är utmärkt för den som snart ska börja på ridskola och förbereder såväl barn som föräldrar på vad livet i stallet innebär.

Börja rida med Sigge – av Lin Hallberg och Margareta Nordqvist: I denna bok får du träffa Sigge, den pigga och glada lilla Shetlandsponnyn. Det finns en hel serie med just denna karaktär och böckerna har olika handlingar. I ”Börja rida med Sigge” får man följa med karaktärerna Saga och Harry som ska börja på ridskola för första gången. Det är nervöst, men det finns duktiga och professionella ridlärare som vägleder. Boken passar för barn som ska börja rida och som hellre lär sig genom sagor och historier än genom rena faktaböcker.

Rid lätt! En guide för nya ryttare – av Anna Persson Wallberg: Nya och oerfarna ryttare kan behöva lite extra vägledning och då är denna bok det perfekta alternativet. Här får du lära dig att förstå ridkonsten och får även möjlighet att bygga på din teoretiska kunskap om hästar och ridning. Utöver ridning och skötsel av hästar så får du också lära dig hur man ska gå tillväga när man ska lära känna en ny häst och vilka regler som gäller i stallet.

Detta är bara en liten del av alla de ridböcker som finns att använda sig av. Utbudet är stort och fakta blandat med trevliga sagor och gör att du kan hitta den typen av bok som passar just dig eller ditt barn bäst.