När glasögon behövs

Oavsett om man är ung eller gammal kan det vara så att man plötsligt märker att ögonen inte fungerar lika bra som tidigare. Man kanske får svårt att se, man kan få huvudvärk av att läsa böcker och texten kan flyta ihop. Då kan det vara läge att ta reda på om man behöver ett par glasögon.

Orsaker till glasögonbehov

Det finns flera anledningar till att man kan behöva glasögon, eller till att synen blir sämre. Att läsa i dåligt ljus kan vara skadligt för ögonen. Om man är äldre får man också acceptera att åldern påverkar ögonen. Det kan också vara sjukdomar eller olyckor som orsakar synfel. Om man får smuts i ögonen kan de skadas, och en hästspark som träffar olyckligt kan rent göra en blind.

Glasögon i stallet

Om man får glasögon kan det vara klokt att vänja sig vid dem först innan man åker till stallet, eller rent av rider med dem. Många väljer också att använda sig av linser istället för glasögon i stallet. Glaset i glasögonen kan gå sönder, och det kan orsaka än mer skador på ögonen. Det är också lätt hänt att tappa glasögonen och då de kostar en del är det inte speciellt roligt att förlora dem. Om man bara har ett lindrigare synfel kanske glasögonen bara behövs när man ska läsa böcker eller längre texter. Då behöver man ofta inte alls tänka på att ha dem i stallet.

Det kan vara bra att ha flera par glasögon. Hos https://wearglas.com/ kan man finna läsglasögon till riktig bra priser. Då är det inte en lika stor katastrof om man råkar tappa ett par, eller om de går sönder.

Mobbning och glasögon

Det förekommer att personer blir mobbade på grund av att de bär glasögon. Det behöver inte alls ha med glasögonen att göra, utan det kan vara ett svepskäl för att kunna mobba. Om personen tidigare varit lite utanför gör glasögonen ofta det hela än värre och då får mobbarna ännu en anledning att retas. Om mobbningen inte slutar kan ett alternativ vara att använda linser istället. För barn kan det dock vara svårt att hantera linserna.

Om man inte har råd med glasögon

Glasögon som verkligen passar kostar en del pengar. Om man inte har råd att köpa glasögon hos sin lokala optiker kan ett alternativ vara att man köper glasögonen någon annanstans. Gäller det ett barn som behöver glasögon kan också socialtjänsten hjälpa till. Så kan också vara fallet om man som vuxen behöver glasögon. Om man redan har skulder, kanske till och med utmätning kan man skriva till Kronofogden och förklara situationen. Då har de skyldighet att se till att man kan köpa de glasögon man behöver.